De foto die boven aan deze website is te zien, is gemaakt door een onbekende fotograaf. Wel is bekend waar en wanneer deze foto is genomen. De foto dateert van de zomer van 1943 en toont dwangarbeiders op het terrein van de toenmalige Juliana van Stolbergkazerne te Amersfoort. In totaal hebben 70 Joodse mannen, gevangenen uit het kamp Vught die zomer aan het afgraven van een schietbaan gewerkt.

Wij, Jan Weitkamp en Amanda Kluveld (allebei historicus) identificeerden de 70 mannen en schrijven een boek over wat zij meemaakten. Het is een verhaal over slachtoffers, toeschouwers en daders.

Daarnaast doen wij allerlei ander onderzoek naar vervolging en verzet. Ons doel is daarbij om zoveel mogelijk te weten te komen over de slachtoffers van vervolging en hun verhaal te vertellen. Wij combineren daartoe literatuuronderzoek, bronnenonderzoek en genealogisch onderzoek. Van aan aantal van onze bevindingen doen we op deze website verslag. Daarnaast bespreken we hier voor ons onderzoek relevante literatuur. Soms delen we elders gepubliceerde artikelen van onze hand of reageren wij op de actualiteit. Dit alles omdat wij onderzoeken en gedenken iedere dag. Dat is anno nu voor ons het Grote Gebod.

Wat betreft de foto. Over een van de mannen op de foto schreven wij een artikel voor The Galizianer, een genealogisch tijdschrift van de historische vereniging Gesher Galicia. Dit kunt u hier vinden.